Hrady.cz
Barokní stavba na místě staršího předchůdce, zasvěceného sv. Mikuláši (1352, věž 1383). Ten poškozen za husitských bouří i třicetileté války. Nová loď a presbytář dokončeny 1717, do roku 1741 bohatě vybaven. Poslední úpravy 1892 (zejména portál).
Kostel od západu
© Ivan Grisa 07/2009
Graficke pismenko Kostel stojí u silnice II/258 na východním okraji návsi, obklopen bývalým hřbitovem. Na návsi zastávka autobusových linek z Ústí n. L. a Teplic (zejména o víkendu provozovaných jen sporadicky), železniční stanice na trati Ústí nad Labem - Úpořiny - Bílina leží asi 1 km severně.
Kostel je přístupný během pravidelných bohoslužeb v neděli od 11.00.

historie

Barokní stavba na místě staršího předchůdce, zasvěceného sv. Mikuláši, který je poprvé připomínán r. 1352 a dosud stojící věž r. 1383. Ten byl poškozen za husitských bouří i třicetileté války. Nová loď a presbytář s půlkruhovým závěrem byly dokončeny r. 1717, letopočet na schodě u hlavního portálu (1741) dokládá dodání dodnes dochovaného bohatého vnitřního vybavení. Poslední úpravy byly provedeny r. 1892, zejména portál a báň věže. Ve věži visí

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3, Academia 1980 a informační vývěsky u hlavního portálu, 12.7. 2009