Význačná secesní památka postavena v roce 1904. Budova sloužila tělocvičným i kulturním aktivitám, po první světové válce zde fungoval biograf. Dnes je objekt v soukromém vlastnictví a jeho využití není jasné.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Význačná secesní památka Jihočeského kraje. Sokolovna stojí v sousedství kostela Povýšení sv. Kříže. Postavena byla stavebním družstvem Sokolské jednoty veselské v roce 1904. Stavba stála tehdy 14 500 zlatých. Část financí si sokolové vydělali prostřednictvím divadelních představení, koncertů, část pocházela z daní, část z půjčky od Občanské záložny. Budova sloužila tělocvičným i kulturním činnostem, po první světové válce zde fungoval biograf. Po zrušení Sokola v r. 1948 získala budovu Tělovýchovná jednota Lokomotiva Veselí nad Lužnicí. Dnes je objekt v soukromém vlastnictví a jeho využití není jasné.

Tábor  (TA)
    Veselí nad Lužnicí