Nejrozsáhlejší a nejzachovalejší systém podzemí ve střední Evropě. Bezmála 30 km chodeb pod historickým jádrem Znojma dosahuje úrovní 3. až 4. patra. Systém budován od konce 14. do konce 19. století.
interiér chodeb znojemského podzemí
© Jan P. Štěpánek 07/2009
Graficke pismenko Unikátní historicko technická památka v rámci střední Evropy – to je slavné znojemské podzemí. Vyvinulo se z původních gotických sklepních prostor kamenných měšťanských domů, které byly po staletí rozšiřovány a prohlubovány. Od 60. let 20. století probíhá systematický výzkum a sanace podzemních prostor, které byly korunovány zpřístupněním části znojemského podzemí pro veřejnost. Ačkoliv přibližně hodinová prohlídka návštěvníka seznámí s jen malým zlomkem podzemních prostor, je i tak tento zážitek nezapomenutelný. Výborný a originální stylový průvodce vás s humorem sobě vlastním provede asi kilometrem chodeb a seznámí s historiií podzemí, ...

historie

Vznik rozsáhlých podzemních prostor pod historickým jádrem města Znojma lze klást do konce 14. století, kdy vyvrcholila gotická výstavba kamenných domů a dlážděných uličních sítí. S budováním podzemí údajně pomáhali znojemským zdatní odborníci z Jihlavy. Předpokládá se, že poměrně brzy pokryla podzemní síť celou plochu hradbami obehnaného města a na některých místech jeho obvod dokonce přesáhla. S postupem času byly podzemní chodby rozšiřovány a

popis

Chodby znojemského podzemí byly kutány jednoduchými metodami za pomocí sekáčku, mlátku, špičáku a lopaty a v kožených vacích byla vytěžená hornina nošena na povrch. V místech, kde byla hornina extremně tvrdá, byla užívána metoda prudkého nahřívání a rychlého ochlazování, aby skála popukala. Pod historickým jádrem Znojma bylo vybudováno celkem více než 30 km chodeb v úrovních druhého, třetího a lokálně čtvrtého patra, což znamená ve výsledku do