Pozdně renesanční stavba jezuitské koleje a gymnásia z r. 1634. Jeziuté byli ve Znojmě ustanoveni hrabětem Michalem Adolfem z Althanu v r. 1624. Dnes sídlo Moravského zemského archivu.
průčelí jezuitské koleje obrácené do Divišova náměstí
© Jan P. Štěpánek 07/2009
Graficke pismenko Významná pozdně renesanční budova bývalé jezuitské koleje a gymnázia na Divišově náměstí v severní části města Znojma, při kostele sv. Michala. V současnosti budova slouží jako Moravský zemský archiv.
Před budovou se nachází menší parčík s bustou slavného vynálezce a žáka zdejšího jezuitského gymnázia Prokopa Diviše.

historie

Jezuitská kolej byla ve městě Znojmě založena v roce 1624 hrabětem Michalem Adolfem z Althanu, majitelem vranovského a jaroslavického panství, z popudu kardinála Františka z Dietrichštejna. Kardinál byl velkým potíratelem protestantismu a jeho nástrojem v tomto boji se stali především jezuité. V době předbělohorské bylo Znojmo převážně městem protestantským. Jezuité nejen potírali „kacířství“, ale působili také jako šiřitelé vzdělání. Budova

Nejslavnějším žákem gymnázia byl bezesporu Prokop Diviš, který se proslavil v polovině 18. století zkonstruováním prvního bleskosvodu. Před budovou je umístěna busta slavného vynálezce a náměstí získalo jeho jméno – Divišovo.

klášter
     Znojmo  (ZN)