Poutní kaple byla postavena v l. 1815-1816 na místě, kde původně stála boží muka. Oblíbené poutní místo až do období po 2 sv. válce, kdy bylo vysídleno německé obyvatelstvo a kaple zpustla. R. 1975 se zřítil krov a klenba s malbami F. Lederera. R. 1993 byla kaple obnovena (nástěnné malby M. Husák).
© Milan Caha 02/2014
Graficke pismenko Kaple je součástí Havranického vřesoviště v Národním parku Podyjí, v blízkosti kaple rostou Popické lípy, jejichž stáří se odhaduje na 120 let. Lípy byly r. 2011 vyhlášeny "Stromy roku Znojemska". Ke kapli vede červená turistická značka.

turistické

Ke kapli se pravidelně pořádají poutní procesí (vždy v neděli po 13. dni v měsíci, od 15:00 hod. Hlavní poutě jsou 25.3., 15.8. a 15.9.).

historie

Poutní kaple Panny Marie Bolestné byla postavena na místě, kde původně stávala boží muka (roku 1680, v době kdy udeřila v oblasti morová rána, sem vedl křížovník Pavel Aleš Stros procesí za ukončení moru. Mor tenkrát skutečně přestal, a boží muka se stala oblíbeným poutním místem). Kapli nechala vystavět obec v letech 1815 - 1816, slavnostně byla vysvěcena r. 1817. Z Popic ke kapli každoročně chodilo poutní procesí, po 2. světové válce bylo