Velký barokní farní kostel ve Šluknově nahradil v letech 1711–22 původní stavbu, připomínanou poprvé roku 1346. Obklopují ho pozůstatky hřbitova s několika dochovanými náhrobky, východně od něj fara s hospodářským dvorem.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Kostel stojí severně od náměstí, spolehlivě vás k němu navede věž, která je dominantou města. Přístupný je během bohoslužeb, které se zde konají o nedělích od 8.30, ve středu a v pátek od 16.30.

Kostel svatého Václava ve Šluknově
    Původní kostel se ve Šluknově připomíná roku 1346. Stavba vyhořela roku 1634, obnova byla dokončena 14 let poté. Po dalším požáru roku 1710 byl starý objekt stržen a nahrazen zřejmě výrazně větší novou svatyní v barokním slohu. Výstavba proběhla v letech 1711–15, věž byla dokončena roku 1722. Kostel se i s vnitřním zařízením dochoval v podobě z I. čtvrtiny 18. století. Prostranství kolem kostela sloužilo původně jako hřbitov. Zachovala se

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 9.4. 2010