dříve kaple sv. Jana Křtitele, rektorský kostel
Původně got. kaple sv. Jana Křtitele vystavěná před r. 1262. Novostavba kaple sv. Anny na tomto místě započala r. 1306, v l. 1598–1617 renesančně přestavěna a dispozičně změněna. R. 1885 zmenšena a upravena do dnešní podoby.
pohled na kapli sv. Anny z Václavského náměstí
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Graficke pismenko Renesanční stavba kaple sv. Anny s gotickým jádrem vystavěná v těsném sousedství pseudogotické katedrály sv. Václava a raně románského tzv. Přemyslovského paláce v areálu Olomouckého hradu. Samotná kaple prošla několika přestavbami a dnes tvoří jeden ze stavebních skvostů bývalého sídelního hradu v Olomouci.
Areál bývalého hradu se rozkládá na tzv. Václavském návrší, dnes tvořeném především Václavským náměstím v severozápadní části historického jádra hanácké metropole Olomouce. Kaple sv. Anny pak vyniká svým bělostným průčelím mezi katedrálou sv. Václava a nádvořím kapitulního děkanství č. 4.

historie

Na místě současné kaple sv. Anny je třeba hledat již před rokem 1262 kapli sv. Jana Křtitele, která byla vystavěna na přání Martina z Příkaz a olomouckého děkana Bartoloměje. Písemná zmínka z r. 1268 mluví o tom, že „kaple byla nákladně zbudována a leží v ambitu katedrály“. Podle popisu z r.1286 kaple přiléhala těsně k nároží severní věže dómu, nelze jí tak ztotožnit se současnou kaplí sv. Jana Křtitele v severním sousedství tzv. Přemyslovského

popis

Původní sv. Anny byla orientována k jihovýchodu, stejně jako katedrála. Stopy původního gotického závěru jsou dodnes patrné na vnitřní straně obvodového zdiva galerie románského tzv. přemyslovského paláce. Až počátkem 17. století byla stavba výrazně renesančně přestavěna čímž získala i dnešní podobu a dispozici, kolmou k čelu katedrály, k jihozápadu. Jednolodní kaple o dvou obdélných polích a s trojbokým závěrem, který těsně přiléhá ke staré

Olomouc  (OL)
    Olomouc