Moje místa 0
Funkcionalistická stavba Husova sboru s modlitebnou a zvonicí dle projektu J. Dvořáka a C. Kučery na Jeronýmově ulici ve Slezské Ostravě. Základní kámen položen 13. 7. 1924.
presbyterium a zvonice kostela Husova sboru od západu
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Funkcionalistická stavba Husova sboru s modlitebnou, zvonicí a přilehlým objektem na Jeronýmově ulici ve Slezské Ostravě. Dnes nenápadnou stavbu stranou denního ruchu vystavěli místní stavitelé a položení základního kamene provázela velká slavnost.

HIstorie založení Husova sboru na Slezské Ostravě
    Slavnostní položení základního kamene bylo uskutečněno 13. července 1924 a zároveň mělo manifestovat 500. výročí úmrtí Jana Žižky z Trocnova. Kladení provázela velká slavnost zástupu krojovaných účastníků a alegorických vozů. Husův sbor byl vystavěn podle projektu firmy Jožy Dvořáka a C. Kučery ze Slezské Ostravy.
    Jan P. Štěpánek s využitím M. Juřica: Ostravské svatostánky, 2006, 22.6. 2009

Reálná pověst o zámeně sochy T. G. Masyraka za Aloise Jiráska
    Jako raritu je možno jmenovat sochu 1. československého presidenta Tomáše G. Masaryka, která v Husově sboru stojí nepřetržitě již od roku 1924. Přečkala zde nejtvrdší dobu nacistické okupace a represivní komunistický režim a to jen díky tomu, že se všem zdejším farářům podařilo přesvědčit neurvalé úředníky, že jde o sochu spisovatele Aloise Jiráska.