Významné funerální dílo meziválečné architekury od Arnošta Wiesnera. Krematorium bylo poprvé otevřeno 6. 4. 1930.
krematorium v Brně
Graficke pismenko Autorem krematoria je Arnošt Wiesner, ten uspěl v architektonické soutěži (1925), které se zúčasnil i Pavel Janák, v té době již znám svým krematoriem v Pardubicích. Krematorium bylo poprvé otevřeno 6. 4. 1930 (první kremace proběhla 8. 4. 1930).
Tomáš Berka , 21.6. 2009

popis

Krematorium je součástí brněnského Ústředního hřbitova a nachází se v jeho západní části. Architekt Wiesner se inspiroval starověkými kultovními stavbami, zejména tvarově lze hledat asociaci s mezopotámskými zikkuraty. Bílé těleso obřadní síně lemované travertinovými pyramidálními pilíří spočívá na podnoži s červeným obkladem. Objekt pak lumují dvě ramena kolumbária.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.