Zaniklý hrad, r. 1274 se po něm píše rytíř Bertold. V držení jeho rodu cca do pol. 14. stol., poté biskup. léno (jehož byl centrem) děleno a město Rumberk získal r. 1391 Zikmund z Letovic. Hrad tou dobou pustý nebo zpustl po připojení k Letovicím.
Graficke pismenko Hrádek leží přímo nad obcí Deštná (část Rumberk). Místo je spíše turisticky neatraktivní, jádro i příkopy jsou hustě porostlé stromy a trávou a dá se říct, že obejít hrádek dokola chce hodně námahy...i z planiny, ze které je hrádek vydělen, působí nenápadně, jako nevýrazná zalesněná plocha.

turistické

Hrádek byl celá léta poměrně špatně přístupný, což se týkalo zvláště jeho jádra, které bylo pokryto poměrně hustým, místy až divokým lesním porostem. To se nyní změnilo díky probíhající archeologické sondáži a snadný přístup je tak možný nejen z dolní části, tj. od obce Rumberk, ale také z horního pole. Celé jádro je odlesněno a probíhá tam archeologická sondáž. Sondy zatím odhalují (pravděpodobně) původní zdivo objektu. Výzkum je údajně

Stanislav Briesen , 8.9. 2009

historie

Archeologické nálezy datují život na hrádku od druhé poloviny 13.století zhruba do 14.století. Rumberk byl centrem biskupského léna a píše se po něm Bertold v roce 1274. Jeho rod byl držitelem léna až do poloviny 14.století, potom došlo k rozdělení mezi více držitelů. Po připojení městečka Rumberk a stejně tak hrádku k Letovicím, byl nejspíš jakjo nepotřebný opuštěn.

Blansko  (BK)
    Rumberk