Moje místa 0
Barokní kostel stojící v západním okraji návsi, postaven v letech 1710–1715 jako jednolodní s trojboce zakončeným presbytářem. Hlavní oltář z 1. poloviny 18. století.
© Prudký Martin, 06/2009
Malměřice je vesnice v jihozápadním cípu Ústeckého kraje, asi 2 km od silnice z Prahy do Karlových Varů.
Prudký Martin , 20.6. 2009

historie

Malměřice jsou vsí původního slovanského založení, kde je zástavba kolem okrouhlé návsi. Nasvědčuje tomu i jméno obce. Původní název byl Maloměřice, odvozené příponou -ice od mužského jména Malomír, tedy ves Maloměřiců, lidí Malomírových. První písemná zmínka pochází z roku 1240 (de Malmertz) kdy patřila vladykům Jiříkovi a Vítovi, přičemž v letech 1346 až 1350 byly majetkem Dluhníka z Malměřic a roku 1406 Zdeňka z Malměřic. Ve druhé polovině

Prudký Martin podle Místní jména v Severočeském kraji - Jaroslav Janeba, Břetislav Kondela, Umělecké památky Čech - E. Poche, 20.6. 2009