Pozdně barokní kostel, postavený roku 1774 pro olomoucké předměstí, přestěhované kvůli stavbě barokní pevnosti. Věž z roku 1780. Část zařízení z původní stavby. Na někdejším hřbitově několik barokních soch.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 06/2009
Kostel najdeme uprostřed sídliště Nová Ulice na ulici I. P. Pavlova asi 250 m severně od tramvajové smyčky (linky 1, 4, 6).
Ivan Grisa , 20.6. 2009

Kostel Panny Marie Pomocnice
    Pozdně barokní kostel, postavený roku 1774 pro olomoucké předměstí, přestěhované kvůli stavbě barokní pevnosti. Věž z roku 1780 byla postavena nákladem manželky plukovního ranhojiče Antonie Pakostové. Část zařízení z původní stavby (titulní obraz, mramorová kropenka, křtitelnice, dva zvony). Ta stála na dnešním náměstí Československé armády zřejmě od začátku 13. století, po řadě přestaveb byla těžce poškozena při pruském obléhání Olomouce 1758.

Ivan Grisa, dle informační tabule v předsíni kostela, 20.6. 2009