Barokní kostel sv. Ondřeje z r. 1727 vybudován na místě staršího (nepřímá zmínka z r. 1351). U kostela stojí socha sv. Ondřeje z 2. třetiny 18. stol., socha sv. Františka z Assisi z poloviny 18. stol. se nachází na severním okraji obce při silnici na Mořice.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Po bitvě na Bílé Hoře byla pavlovická farnost připojena k Tištínu a zdejší kostel se stal filiálním. Kolem kostela byl hřbitov s dřevěnou ohradou. Za těchto okolností kostel pomalu a jistě chátral. Roku 1719 byla postavena věž a kolem hřbitova zděná ohrada s dvěma budkami (kapličkami) pro hřbitovní nářadí. Roku 1727 byla dokončena stavba celého kostela v jeho nynější podobě. Chrámová loď byla postavena o osm roků později než věž. Už tehdy se objevila trhlina mezi zdivem věže a klenbou kostela. Kostel byl několikrát opravován. Velké opravy proběhly v r. 1814, kdy kostel poškodil blesk. V r. 1838 byla odstraněna šindelová střecha ...

Prostějov  (PT)
    Pavlovice u Kojetína