Empírový kostel z roku 1825 nahradil v Sánech původní vlastnický kostel, připomínaný prvně 1352. Ten tvořil součást místní tvrze, která stála v místech bývalého hřbitova. Současný objekt upravován 1900 a 1909, kdy vybaven novým zařízením.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 06/2009
Graficke pismenko Kostel se nachází v severní části obce, která stojí mezi dálnicí D11 (exit 50, první odbočka ze silnice II/328 ve směru od dálnice na Kolín) a železniční tratí Praha - Hradec Králové (zastávka Sány v sousedních Opolánkách).
Ivan Grisa , 18.6. 2009

Kostel svatého Ondřeje v Sánech
    Empírový kostel z roku 1825 nahradil v Sánech původní vlastnický kostel, připomínaný prvně 1352. Ten tvořil součást místní tvrze, která stála v místech bývalého hřbitova. Současný objekt byl upravován v letech 1900 a 1909, kdy dostal nové vnitřní zařízení.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 18.6. 2009