Moje místa 0
Původní městská hláska se starším jádrem vystavěná kolem r. 1700 v těsném sousedství městského pivovaru. Ten je zmiňován již r. 1388, kdy jej Boček z Kunštátu daroval městu. Pivovar zanikl.
samostatně stojící Hodinová věž
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Dominantu Bočkova náměstí v městě Potštátu na úpatí Nízkého Jeseníku tvoří čtyřpatrová, samostatně stojící tzv. Hodinová věž, která nahrazuje v měření času nedaleký farní kostel sv. Bartoloměje, jehož věž hodinový ciferník postrádá. Hodinová věž je sice nepřístupná, zato hezky zrekonstruovaná a v noci slavnostně nasvícená.

historie

Hodinová věž – původně městská hláska, sloužící později jako ukazatel času místním obyvatelům – byla vystavěna kolem roku 1700. Stavba snad v jádře využila starší objekt, který souvisel s městským pivovarem rozkládajícím se v jejím těsném sousedství. Ten stál uprostřed náměstí již nejpozději roku 1388, kdy jej Boček z Kunštátu daroval městu. Pivovar zanikl někdy po r. 1830, kdy je ještě zakreslen na mapě stabilního katastru.
    Jan P. Štěpánek s využitím K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000, 15.6. 2009