Barokní morový sloup se sochou Panny Marie vytvořený r. 1715 sochařem Janem Sturmerem jako dík olomouckých a hranických měšťanů za ochranu před morem v l. 1713–14.
Morový sloup na Bočkově náměstí
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Vzácný barokní morový sloup uprostřed Bočkova náměstí, v těsném sousedství známé Hodinové věže v Potštátě.
Vystavěn byl roku 1715 sochařem Janem Sturmerem z nákladu měšťanů Olomouce a Hranic, kteří se do Potštátu uchýlili v letech 1713–14 před velkým morem, který v regionu řádil.
Jan P. Štěpánek s využitím K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000 , 15.6. 2009

popis

Sloup je tvořen čtverhranným zdobným soklem, na jedné straně s nikou s ležící postavou světce a čtveřicí soch světců stojících na každém z nároží podstavce. Z toho vyrůstá válcový pilíř zakončený korintskou hlavicí, na níž spočívá socha Panny Marie. Kolem morového sloupu se nachází kamenná balustráda. Sloup je ukázkou čisté barokní kamenické práce počátku 18. století.