Barokní bezvěžová dřevěná stavba kostela sv. Jana Křtitele z r. 1746 přestavěná ze staršího kostelíka. Kolem kostela hřbitov a ohradní kamenná, na sucho kladená ohradní zeď z počátku 18. stol. Kostel i hřbitov se zdí vedeny jako chráněné památky.
Kostel sv. Jana Křtitele v Lipné u Potštátu
Pohled na kostel od jihozápadu
© Pavel Vítek 06/2013
Graficke pismenko Architektonicky a umělecky cenný objekt dřevěného katolického kostela sv. Jana Křtitele v obci Lipná, ležící 4 km severovýchodně od města Potštátu. Kostelík se nachází v jižní části této podlouhlé obce a řadí se významem k předním uměleckým stavbám v oblasti Nízkého Jeseníku. Církevně se kostel stal filiálním ke kostelu v Potštátu.
Areál kostela, obklopeného hřbitovem s kamennou ohradní zdí, je kdykoliv volně přístupný. Kostel samotný jen v době mše svaté.

historie

Historie obce Lipná, dříve též známá jako Lindava (z něm. Lindau), sahá do počátku 14. století. První písemná zmínka se činí k roku 1394. Dějiny obce byly odedávna úzce spjaty s nedalekým městečkem Potštát. Zřejmě již od samotného počátku byl ve vsi zřízen malý dřevěný svatostánek, kaplička, v pozdější době přestavěná na menší roubený kostelík. Dnešní podobu získal kostel po důkladné obnově a přestavbě v roce 1746. Další úpravy se konaly v

popis

Kostel tvoří menší jednolodní 17 m dlouhá roubená stavba široká 9 m s ustoupeným obdélným presbyteriem na východní straně. Venkovní stěny kostela jsou pokryty štípaným šindelem, stejně jako jednoduchá stanová střecha. Uprostřed hřebene střechy vystupuje nad kostel malá zvonička krytá cibulovitou bání, v níž visí dva zvony. Na severní straně je k presbyteriu přistavěna drobná sakristie s vlastním vchodem. Druhý, hlavní vchod se nachází uprostřed