Moje místa 0
Původně gotický kostel, r. 1734 přestavěn do současné stavební podoby. R. 2001 započaly základní opravy kostela – izolace zdí. V letech 2004–2005 byla opravena střecha a fasády, včetně fasádních nátěrů. R. 2008 byl vztyčen kříž Ke cti apoštola Pavla.
Kostel sv. Jakuba Staršího
Čelní pohled od západu, s křížem Ke cti apoštola Pavla v popředí.

Graficke pismenko Z původního kostela se dodnes dochovala cínová křtitelnice, nesoucí letopočet 1619 a kněžiště v gotickém slohu. V roce 1734 byl kostel přebudován do dnešní stavební podoby, s původními dvěma prvky. Hrany valené klenby kněžiště zdobí štukové žebrování. Zdi po obvodu jsou vyztuženy vnějšími opěráky po celém obvodu chrámu. Původně se v kostelní věži nacházelo pět zvonů, z nichž čtyři byly pořízeny v rozmezí let 1755–1759. Největší z nich nesl jméno Jakub a tento byl opatřen nápisem v latině, v překladu znějícím: Roku 1758 měsíci červnu, když Prus marně obléhal Olomouc, jsem byl zničen. Původní zvon nesl letopočet 1495 a říkalo se ...
Jaroslav Šefčík (OÚ Spálov), 14.6. 2009

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy