Kostel sv. Petra a Pavla z l. 1808–12 nahradil ve funkci starý polodřevěný kostel z r. 1481. Ten stál na jiném místě, než kostel nový a byl spolu se hřbitovem zbořen v l. 1812–15. Nový hřbitov zřízen r. 1823.
západní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 05/2009
Graficke pismenko Nejvýraznější dominantou obce Jistebník v Poodří je bezesporu římskokatolický farní kostel sv. Petra a Pavla na mírném návrší nad středem vesnice.
V okolí Jistebníku lze obdivovat krom mnoha architektonických památek především přírodní krásu oblasti Poodří s mnoha rybníky a přirozenými meandry řeky Odry.

historie

Kostel sv. Petra a Pavla v dnešní podobě je poměrně mladou stavbou, která nahradila svou funkcí starý, nevyhovující kostelík nestojící však v místech současného kostela. Ten byl vystavěn někdy kolem roku 1481. Starší chrám měl podobu malé, z části zděné a z části dřevěné stavby se zvonicí se dvěma zvony. Kolem se rozkládal hřbitov, který byl zrušen mezi léty 1812–15 při bourání starého kostela. Základní kámen nového kostela byl položen 16.

popis

Jednolodní prostá klasicistní stavba se vstupní průčelní věží zakončenou cibulovitou bání bez lucerny a ustoupeným, delším polygonálně zakončeným presbyteriem. Interiéru dominuje hlavní oltář s motivem sv. Petra a Pavla z roku 1790, křtitelnice z roku 1616, pocházející z vybavení starého kostela, či barokní oltář sv. Anny.