Letau, Leedau
Hřbitov z pol. 18. století. Za II. světové války téměř zničen, dnes neupravený a zarostlý keři. Dochovalo se cca 100 náhrobků, řada z nich je z místního červeného pískovce.
© Prudký Martin, 06/2009
Židovský hřbitov u severočeské obce Letov nedaleko Podbořan je možné navštívit cestou ze zmíněné obce směrem na Blšany, a to ze slepé ulice mířící na jihovýchod. Cesta k němu je zarostlá ale nikoli neprůchodná.
Prudký Martin , 11.6. 2009

historie

Židovská obec v Letově byla předchůdcem pozdějšího náboženského společenství v Podbořanech. Již roku 1618 zde bydlely dvě židovské rodiny, přičemž roku 1724 bylo rodin šest. Mezi nimy byl jeden řezník, krejčí, švec, podomní obchodník s plátnem, kořením, vlnou a peřím. Tehdy ještě Židé nesměli vlastnit nemovitý majetek a tak všichni bydleli v nájmu. Roku 1757 tvořilo židovské obyvatelstvo téměř pětinu letovských obyvatel a v roce 1783 zde byl

Martin Prudký (www.zidovskehrbitovy.wz.cz), Město Podbořany historie a současnost, 11.6. 2009