Neorenesanční měšťanský palác vystavěný jako nájemní dům pro JUDr. A. Pražáka v l. 1873–74 architektem T. von Hansenem. V r. 1948 zestátněn. Od r. 1985 využíván jako sídlo Moravské galerie.
celkový pohled na Pražákův palác společně s Besedním domem v pozadí z Husovy ulice
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Významný neorenesanční objekt bývalého Pražákova nájemního domu (někdy také uváděno jako Pražákův palác) dnes sídlo Moravské galerie v Brně na Husově ulici nedaleko vstupu do parku na hrad Špilberk.
Spolu se sousedním Besedním domem od stejného autora Theofila von Hansena tvoří Pražákův palác jedinečný neorenesanční městský soubor na Moravě.

Historie a popis domu
    Pražákův palác, respektive přesněji Pražákův nájemní dům, vystavěl pro významného moravského politika JUDr. Aloise Pražáka (1820–1901) vídeňský architekt dánského původu Theophil von Hansen v letech 1873–74. Pro stavbu byl zvolen velmi módní a oblíbený styl tzv. severoitalské pozdní renesance, který objektu dává charakter severoitalských pevnostních paláců. Objekt je zdoben přísným členěním fasády s nadokenními římsami (trojúhelné v patře a