Jedna z dominant Brna – Kaunicovy (či Kounicovy) koleje. Budova byla vybudována pro ubytování a stravování českého studentstva v prvorepublikové době. Za 2. svět.války zde byla věznice a popraviště. Dnes opět vysokoškolská kolej.
© Ivo Rozehnal, 06/2009
Graficke pismenko Kaunicovy, či Kounicovy koleje v Brně Žabovřeskách, byly postaveny z důvodu možnosti ubytování a stravování pro nemajetné studenty. Základy vybudování studentských kolejí byly položeny již roku 1908 mecenášem hrabětem JUDr. Václavem Kaunicem. Ten nejprve daroval studentstvu svůj dům na dnešním Moravském náměstí. Kaunic záhy stanovil hlavní zásady pro zřízení kolejí a umožnil tak českým studentům důstojné podmínky. Spolek Kaunicovy studentské koleje na valné hromadě 5. 3. 1922, rozhodl o okamžité výstavbě internátu. Celkové náklady tehdy činily přes 8 milionu Kč. Zahájení stavby se událo 25. 3. 1922 a již 5. 11. 1923 se ubytovalo prvních sto studentů. Konečné ...
Ivo Rozehnal - zdroj weby vfu.cz,turistik.cz a kam.vutbr.cz, 8.6. 2009