Pozdně barokní městský palác Říkovských z Dobrčic ze 2. čtvrtiny 18. stol. s klasicistní fasádou. Známý díky pohostinství v přízemí také jako dům U Rudého vola.
celkový pohled na palác na nároží ulice Kobližná a náměstí Svobody
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Dům Říkovských z Dobrčic je jedním z mála zachovalých městských paláců drobné šlechty v samém centru moravské metropole Brna. Nachází se na nároží ulice Kobližná a centrálního náměstí Svobody. Na rozdíl od výstavnějších paláců Mistrovských, Kinských či Lichtenštejnů jej nepostihla ničivá asanace historického jádra Brna na konci 19. století.
V současnosti v přízemí paláce funguje známá restaurace „U Rudého vola“.

historie

Současnou hmotu získal objekt ve 2. čtvrtině 18. století spojením několika starších, v jádře gotických domů na nároží centrálního náměstí a Kobližné ulice, podobně jako sousední tzv. Schrattenbachův palác, s nímž je rovněž spojen rod Říkovských z Dobrčic. Právě Říkovští si náhradou za palác prodaný arcibiskupu Schrattenbachovi vystavěli v jeho sousedství nový městský dům s pozdější klasicistní fasádou.