Torzo železobetové úpravny, těžebního závodu a zajateckého tábora z období 2. světové války. Areál stojí na území bývalé obce Rolava (Sauersack), kde se těžil cín již od poloviny 16. století. Těžba byla jako nerentabilní ukončena ke konci 50. let 20. století. Pozor, nebezpečí úrazu!
Jakub Kostur
Železobetonový skelet těžebního závodu a úpravny cínu najdete přímo u Krušnohorské magistrály (cyklostezska č. 36), severně od obce Přebuz. Oblast je typická svými bažinatými lesy a močály, planiny střídají jehličnaté lesy. Náhorní krušnohorská pláň je vhodná pro cyklistiku v létě a běžky v zimě. Po areálu továrny se pohybujte opatrně, hrozí zde nebezpečí úrazu!
26.3. 2011

Těžba cínu
    V okolí bývalé obce Rolava (Sauersack) se cín začal těžit již v pozdním středověku. Nejdříve šlo zřejmě o povrchové rýžování, po kterém zůstaly v terénu nepřehlédnutelné sejpy (hromady proplaveného materiálu), později došlo na mělké dolování, jehož pozůstatky se dodnes dají v terénu také vysledovat (pinkové pole je přes 800 metrů dlouhé, největší je zřejmě Velká pinka Rappen – povrchová dobývka v délce 300 metrů, 20–30 metrů široká). Velkého

Iva Spurná (Kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, III.díl, Libri, Praha 2003), 26.3. 2011