Souš, Tschauch
Židovský hřbitov v Mostě - Souši založený r. 1878, poslední pohřby se zde uskutečnily v 70. letech 20. století. Nyní prochází rekonstrukcí.
© Prudký Martin, 04/2004
Židovský hřbitov se nachází v mosteckém předměstí Souš, ve svažitém terénu pod hradem Hněvínem. Je na konci Hraniční ulice nad restaurací mezi rodinnými domky.
Prudký Martin , 4.6. 2009

historie

Hřbitov, hebrejsky bet (nebo bejt) kevarot – dům hrobů nebo také bet olam – dům věčnosti, museli Židé budovat vždy na okrajích měst, někdy ve značné vzdálenosti, nebo na místech, která nikdo nechtěl. Dokonce byly zakládány poblíž popraviště nebo mrchoviště. O pohřeb se staralo pohřební bratrstvo – chevra kadiša což byl byl dobrovolný spolek mužů sloužících všem bez rozdílu. Tvořili jej pouze bezúhonní a ženatí muži. Pohřeb sám měl být vykonán co

Prudký Martin zpracoval podle knihy Židovské památky v Čechách a na Moravě-J. Fiedler, 4.6. 2009

židovské památky