V objektu firmy A. W. spol. s r. o. na Palackého ulici v Lošticích najdeme kromě podnikové prodejny i malé museum výroby Pravých olomouckých tvarůžků. V místě se tato čichově výrazná pochutina vyrábí průmyslově od roku 1906.
Někdejší dům Aloise Wesselse a sousední objekty od jihu
© Ivan Grisa 06/2010
Graficke pismenko Podnikové museum a prodejnu firmy A. W. s. r. o. najdete v Palackého ulici, která vychází z místního náměstí směrem k Mohelnici. Příjezd od silnice R35 je možný buď z exitu 235 (od Mohelnice) nebo 240 (od Olomouce) a dále po silnici II/635. Parkování je možné na náměstí, kde staví i autobusové linky do Moravičan (přestupy na osobní vlaky na trati Olomouc - Zábřeh na Moravě) a Mohelnice.
Otevírací doba prodejny i musea je značně proměnlivá, je nutno hledat na přiloženém kontaktu. V případě uzavření prodejny poslouží zájemcům prodejní automat v sousední restauraci U Coufalů, která nabízí i řadu tvarůžkových specialit.

Muzeum historie Pravých olomouckých tvarůžků v Lošticích
    Nejstarší písemná zpráva o tvarůžcích pochází z roku 1452. Existovaly jako místní produkt až do konce 19. století. Na světové výstavě ve Vídni roku 1872 se jim dostalo velké pozornosti, od té doby podnikali různí jedinci pokusy o jejich průmyslovou výrobu. Největšího úspěchu dosáhl v tomto oboru loštický občan Alois Wessels, který se na výrobu tvarůžků přeorientoval ze své původní povoznické živnosti. Výrobu zahájil roku 1876 a do přelomu

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.tvaruzky.cz/, 7.7. 2010