Kostel sv. Václava v Dobrovítově je uváděn poprvé v seznamu chrámů z roku 1350 z doby vlády Karla IV. Obklopena místním hřbitůvkem stojí na malé vyvýšenine jednolodní zděná stavba se čtyřhranným presbyteriem, nad nímž se tyčí věž.
Pohled z návsi

Kostel sv. Václava v Dobrovítově

Graficke pismenko O filiálním kostelu sv. Václava v Dobrovítově je první záznam v seznamech chrámů z roku 1350 z doby vlády Karla IV . Kostel stojí na vyvýšeném místě, obklopen místním hřbitovem. Je to jednoduchá zděná stavba, jednolodní s čtyřhranným presbyteriem, nad nímž se vypíná věž. Sloučením presbyteria s věží je případ v Čechách velmi vzácný, stavba tím nabývá historického významu. Ještě jednu zvláštnost má tato věž – a to jsou malá okénka, pravděpodobně to bývaly střílny a tudíž měla věž i účel pevnostní. Ve věži kostela byly původně umístěny 4 zvony různých velikostí, největší zvon sv. Václav má 94 cm a byl slit r. 1506 od mistra Ptáčka ...
Jaroslav Šefčík (Se souhlasem OÚ Dobrovítov, info. pí Merenusová), 31.5. 2009

Kutná Hora  (KH)