Moje místa 0
Barokní zámek z konce 17. století na místě tvrze ze 16. století, postaven Běšíny z Běšin. V pol. 19. stol. připojen knížetem Jiřím Kristiánem z Lobkowicz k čimelickému velkostatku. Po válce majetek JZD, dnes je zchátralý objekt v soukromých rukou.
pohled od západu
© Milan Caha 05/2009
Zámek a celý areál je nyní v rekonstrukci. Pro veřejnost je přístupný. V areálu bylo vybudováno ubytovací zařízení pro turisty.
Nikola Vacková , 10.2. 2011

historie

První zmínka o Strážovicích je z roku 1381. Tvrz zde vystavěl Václav Lorecký z Lokouše po roce 1577. Koncem 17. století na místě tvrze postavili Běšínové z Běšin jednoduchý barokní zámek. Vedle zámku zbudovali kapli Tří králů. Roku 1782 koupil panství Leopold Obytecký z Obytec. Po něm se zde vystřídala v rychlém sledu řádka majitelů, až byly Strážovice v polovině 19. století připojeny knížetem Jiřím Kristiánem z Lobkowicz k čimelickému

Milan Caha (zdroj:Tříska, K.a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, V. díl - Jižní Čechy, Praha 1986)., 26.7. 2009