Původní gotický kostel sv. Václava připomínán již r.1352, r.1424 pobořený husity. Roku 1609 postaven nový kostel v renesančním stylu, přestavěný barokně r.1723. Tehdy přistavěna věž a kostel získal současnou podobu.
Kostel v Dolní Kalné
Graficke pismenko Obec Dolní Kalná leží při silnici č. 16 Jičín – Trutnov. Nachází se 8 km západně od Hostinného a 12 km jižně od Vrchlabí. Nepřehlédnutelná stavba kostela sv. Václava stojí ve středu obce na návrší nad hlavní silnicí.

historie

Původně gotický kostel sv. Václava je připomínán jako farní již roku 1352 i když první písemná zmínka o obci pochází až z roku 1369. Roku 1424 byl kostel pobořen husitskými vojsky. Nákladem Václava z Valdštejna roku 1609 vystavěn nový kostel v renesančním stylu. Roku 1723 proběhla jeho barokní přestavba, vystavěna věž a kostel tím získal dnešní podobu.

Navštívení Panny Marie

popis

Kostel sv. Václava je jednolodní stavba s trojboce uzavřeným presbytářem. K presbytáři přiléhá sakristie, na severní straně kostela vystavěna oratoř. Na západní straně kostela, v jeho průčelí, je vyzdvižena věž. Hlavní oltář pochází z první čtvrti 18. století. Na oltáři dřevěná socha Madony z druhé pol. 14. století. Chrámové varhany pocházejí z 18. století. Cínová křtitelnice z roku 1629. Dva kostelní zvony, malý a velký, pocházejí z let 1522