Panské sídlo je v Rumburku doloženo na počátku 16. stol. jako součást vrchnostenského dvora. Kolem roku 1555 se sem nastálo přestěhovala tolštejnská vrchnost. Nový zámek dostavěn zřejmě 1571, barokní obnova do 1683. Po r. 1850 sídlo úřadů a škol.
Zámek od západu
© Ivan Grisa 05/2005
Zámek se nachází uvnitř bloku, vymezeného ulicemi Jiříkovská, 9. května, Nerudova a Růžová (šikmo přes křižovatku od místní lorety).

Zámek v Rumburku
    Panské sídlo je v Rumburku je doloženo na počátku 16. stol. jako součást vrchnostenského dvora. Kolem roku 1555 se sem nastálo přestěhovala tolštejnská vrchnost (Georg von Schleinitz). Nový zámek byl dostavěn zřejmě 1571, 1642 jej vypálili švédští vojáci. Barokní obnova proběhla do roku 1683, znovu po požáru 1724. Od 18. století ztrácel postavení šlechtické residence, po roce 1850 sloužil jako sídlo úřadů (okresní hejtmanství, soud), později

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, str. 498, Libri 2004, 30.5. 2009