kaple Panny Marie Klasové

Budějovická kaplička
Barokní kaplička se sochou Panny Marie Klasové, na místě kde bylo při střetu mezi rakouskými a francouzskými vojáky roku 1741 zabito několik Francouzů. V r. 1974 byla kaplička vcelku přesunuta o 7 metrů.
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Drobná barokní kaplička s kopií sochy Panny Marie Klasové (originál je uložen v muzeu). Kaplička byla postavena na místě, kde se v zimě roku 1741 střetli rakouští a francouzští vojáci. Francouzi byli vlákáni do léčky a podlehli přesile, jak upomíná pamětní deska ve vnější zdi kapličky. 12. prosince 1974 byla kaplička přesunuta vcelku o sedm metrů, když se rozšiřovala silnice u které stála. Přesun realizovala Transfera Praha, která nedlouho poté stěhovala gotický chrám v Mostě.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. P - Š. Academia, Praha 1980 a www.icpisek.cz), 1.6. 2009