Mariánské morové sousoší z let 1713-14, dílo plzeňského sochaře Christiana Widemanna a horažďovického kameníka Františka Zebera.
morový sloup na Alšově náměstí
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Sloup stojí na Alšově či také Malém náměstí, které bylo za středověku centrem města. V místech nynějšího řeznictví stával gotický dům, v němž sídlil zástupce krále - rychtář. Zaparkovat se dá přímo na náměstí, parkování zde je s výjimkou sobotního odpoledne a neděle zpoplatněno.
30.5. 2009

historie

Mariánské morové sousoší připomíná poslední velký mor v Čechách v roce 1713. Vytvořil je v letech 1713-14 plzeňský sochař Christian Widemann, spolu s horažďovickým kameníkem Františkem Zeberem. K sousoší každou první neděli po 8. červnu, na památku osvobození města od francouzských okupantů v roce 1742, směřovalo procesí, tzv. Městská slavnost.
    Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. P - Š. Academia, Praha 1980), 30.5. 2009

popis

Barokní sousoší s řadou plastik světců. V jeho centru stojí sloup s plastikou Neposkvrněného početí Panny Marie. Na čtvercové balustrádě jsou sochy sv. Rocha, sv. Václava, sv. Vavřince, sv. Barbory, sv. Františka Xaverského, sv. Pia V., sv. Maří Magdalény, sv. Josefa a sv. Šebestiána. V nice podstavce sloupce je plastika ležící sv. Rozálie. Na sloupě je znak města s letopočtem 1715 (dnes pouze kopie, originál je umístněn na radnici).