Dvoupatrová budova barokní radnice stojí v severozápadním rohu Velkého náměstí. Byla postavena v letech 1740–65 V. Jermářem, A. Mullerem a F. Fannerem. Autorem sochařské výzdoby je L. Hubert.
barokní průčelí radnice
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Původní gotická radnice stávala na jiném místě – na Malém rynku (dnešním Alšově náměstí). Rozlehlá a výstavná dvoupatrová budova barokní radnice stojí v severozápadním rohu Velkého náměstí. Byla postavena v letech 1740–65 V. Jermářem, A. Mullerem a F. Fannerem. Budova radnice – podobně jako většina domů na náměstí – měla podloubí. To bylo zrušeno v roce 1845. Z balkonu radnice byla vyhlášena na manifestaci 14. října 1918 poněkud „v předtermínu“ Československá republika.

Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. P - Š. Academia, Praha 1980), 31.5. 2009

popis

Dvoupatrová barokní budova má dvě věže s hodinovými ciferníky a zdobné průčelí. V trojúhelníkovém tympanonu je znak města a nad ním, na atice, barokní plastiky - alegorie Síly, Trpělivosti a Spravedlnosti od L Huberta z roku 1764. Na fasádě je pamětní deska místních rodáků - humanistických učenců Jana Kocína z Kocinétu a Václava Hladiče Píseckého. V zdi schodiště je zazděn originál kamenného městského znaku z morového sousoší na Alšově náměstí.

Písek  (PI)
    Písek