Zděná hranolová zvonice z roku 1575, postavena nákladem vdovy po měšťanu Jiřím Kahounovi. Býval na ní zvon mistra Brikcího z Cinperka z doby výstavby zvonice. Po zrušení hřbitova přenesen, dnes je na věži kostela Povýšení Svatého Kříže.
zvonice od jihovýchodu
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Zděnou hranolovou zvonici nechala v jednom vchodu na hřbitov vystavět v roce 1575 vdova po měšťanu Jiřím Kahounovi. Hned při výstavbě byl do zvonice zakoupen velký zvon od mistra zvonaře Brikcího z Cinperka. Po zrušení hřbitova byl zvon přenesen na věž děkanského kostela a nyní je ve věži klášterního kostela Povýšení Svatého Kříže. V dolním patře zvonice, v prostoru, který nějakou dobu sloužil jako kaple s oltářem z roku 1663, jsou uloženy některé nejstarší náhrobky ze zrušeného hřbitova.