Hrady.cz
Pozdně gotický až renesanční hřbitovní kostel z let 1549-76. V r. 1949 hřbitov zrušen a v 70. letech přeměněn na pietní park. Kostel slouží jako koncertní síň. V interiéru pozdně renesanční kazatelna a originály barokních plastik z kamenného mostu.
kostel od jihovýchodu
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Původní městský hřbitov býval kolem děkanského kostela Narození Panny Marie. V roce 1549 byl přenesen za Otavu, na pozemek darovaný městu k tomuto účelu králem.V letech 1549-76 zde byl vystavěn pozdně gotický až renesanční hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice. Založení hřbitova i kostela připomíná nápis na zdobném renesančním portálu na jižní straně lodi. Po založení Lesního hřbitova ve třicátých letech 20. století byl zdejší hřbitov využíván méně a méně, až byl v roce 1949 zrušen. Areál chátral a v polovině sedmdesátých let byl přeměněn na pietní park. Část náhrobků byla odstraněna, na místě zůstaly historicky a umělecky zajímavé náhrobky, včetně ...
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. P - Š. Academia, Praha 1980 a www.icpisek.cz), 31.5. 2009