Raně gotická trojlodní pseudobazilika z 1. pol. 13. stol. Hodnotný portál z roku 1489. Renesanční štíty severní lodi jsou z 16. století. V letech 1741–43 přistavěna barokní kaple svatého Jana Nepomuckého. V roce 1886 byl chrám částečně regotizován.
pohled od jihovýchodu
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Děkanský kostel narození Panny Marie byl postaven v 1.polovině 13. století jako raně gotická trojlodní pseudobazilika. Loď je zakončena pětiboce uzavřeným presbytářem. Západní průčelí chrámu zdobí hodnotný portál z roku 1489. Původně měl kostel dvojici stejných věží, po roce 1489 však byla jižní věž zvýšena na 74 metrů. Dnes je ukončena barokním ochozem s cibulovou bání z 18. století, jsou na ní věžní hodiny a čtyři nové zvony, sv. Václav, sv. Cyril a Metoděj, Panna Maria a Mistr Jan Hus z let 1991–2. Jejich autorkou je Marie Tomášková-Dytrychová z Brodku u Přerova. V 16. století byly přistavěny renesanční štíty severní lodi. ...
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. P - Š. Academia, Praha 1980 a různé internetové zdroje), 28.8. 2009