Moje místa 0
Zbytky opevnění, které bylo postaveno ve 13. století, zvyšováno a zpevňováno bylo až do 17. století. Ze 3 bran a 4 branek se žádní nedochovala. Zachovány bašty a fragmenty hradební zdi, v r. 2006 rekonstruován parkán v místech bývalé Putimské brány.
parkán u bývalé Putimské brány
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Hradby byly vybudovány brzo po vzniku města ve 13. století. Zpevněny a zvýšeny až na 10 m byly v 15. a v 17. století. Součástí opevnění byly 3 (dnes neexistující brány). U kamenného mostu byla Pražská, či Dolní brána. Proti ní stála Budějovická či Týnská či Horní brána. Na jihozápadní straně města bývala brána Putimská. Ta byla zbořena jako první v roce 1836. Zbylé dvě brány ustoupily provozu kolem poloviny po roce 1850. Kromě toho byly v opevnění nejprve tři, později čtyři fortny. Nejmladší branka – Táborská – byla prolomena kvůli nové císařské silnici v roce 1832 a již v roce 1844 byla zbořena. Postupně byly též bourány bašty a hradební ...
Milan Caha (zdroj: Soupis památek, ročník 33. Politický okres písecký, 1910 a www.icpisek.cz), 8.6. 2009