Kostel se ve Slupi připomíná prvně roku 1228. Současná stavba pozdně gotická z konce 15. století, upravovaná barokně v 17. stol. a klasicistně 1845. Fungující farnost. Na hlavním oltáři uctívaná mariánská socha z 15. stol., od 17. stol. k ní poutě.
Věž od východu
Graficke pismenko Kostel se ukrývá za rozlehlou budovou školy v severní části západní strany návsi (cestou od hlavní silnice k mlýnu vlevo). Vzhledem k sousedství školy a mnoha vzrostlým stromům obtížně fotografovatelný. Přístupný při pravidelných bohoslužbách v neděli od 9.30.
Do Slupi se dostaneme po silnici III. třídy z Nového Šaldorfu (od silnice I/38 k hraničnímu přechodu Hatě) do Jaroslavic. Ze Znojma autobusové spojení, nejbližší železniční stanice Hodonice na trati Břeclav - Znojmo asi 6 km severozápadně. Přes obec vede cyklostezka 48, okolí pro cyklistiku velmi příhodné.
Ivan Grisa , 30.5. 2009

Kostel Jména Panny Marie ve Slupi
    Kostel se ve Slupi připomíná prvně roku 1228, původně byl tedy románský. Současná stavba je pozdně gotická z konce 15. století, upravovaná barokně v 17. stol. a klasicistně 1845. Fungující farnost. Na hlavním oltáři stojí uctívaná mariánská socha z 15. stol., od 17. stol. k ní chodí poutě (Panna Marie pod vrbami).
    Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, str. 729, Libri 2004, 30.5. 2009