Literatura uvádí založení kostela již před r. 1141, písemně doložen až v 13. st. Prošel mnoha přestavbami, nejzávažnější po r. 1668 a po požáru v r. 1775. R. 1897 přestavěn v novobarokním stylu. Další úpravy v letech 1925, 1956, 1975 a 1983.
Kostel sv. Vojtěcha ve Slavičíně
Pohled na kostel od severozápadu
© Pavel Vítek 04/2009
Graficke pismenko Město Slavičín se nachází v jihovýchodní části okresu Zlín, 13 km východně od Luhačovic a 13 km jihozápadně od Valašských Klobouk. Je dostupný autobusy z Luhačovic, Zlína, Valašských Klobouk a Uherského Hradiště a železnicí z tratí č. 341 Veselí nad Moravou - Vlárský průsmyk z místní části Hrádek na Vlárské dráze.

historie

První zpráva o Slavičínu pochází z roku 1141, odborná literatura však uvádí založení kostela již před tento rok. Kostel sv. Vojtěcha je písemně doložen až ve 13. století a je tak nejstarší stavbou ve městě a rovněž patří mezi nejstarší historicky doložené kostely v kraji. V průběhu času prošel kostel mnoha úpravami a přestavbami. V roce 1668 jej rozšířil Zdeněk ze Zástřízl, v roce 1775 vyhořel, následně však byl obnoven. Roku 1897 byl zcela

popis

Původní kostel byl kratší a nižší, než je současný stav. Stál samostatně bez věže. Stavba kostela začínala na úrovni dnešního kůru a končila zhruba v místech okraje bočních kaplí. Největší stavební úpravu kostel prodělal po roce 1668. Ke kostelu byly přistavěny boční kaple a v roce 1690 kůr s věží. Koncem 17. století tak dostal kostel sv. Vojtěcha v podstatě dnešní vzhled i přes rekonstrukci v roce 1897, kdy byl přestavěn v novobarokním