Rozlehlý hřbitov založen před rokem 1713. Dochováno cca 300 náhrobků barokního a klasicistního typu, nejstarší z roku 1737. Poslední pohřeb se zde konal cca v roce 1937. V 70. letech 20. století restaurován.
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Hřbitov leží na okraji obce, asi půl kilometru od návsi, na břehu Černovického potoka. Vstup je poněkud utajen, lze použít úzkou brankou v severní zdi. K ní se lze dostat po pěšince mezi zdí a potokem, hřbitov je třeba obejít ze západu. Autem se lze dostat téměř až k márnici, zaparkovat lze na ulici vedoucí k hřbitovu.
M.C., 31.5. 2009

historie

Židé v Tučapech jsou doloženi v druhé polovině 17. století. Rozlehlý hřbitov byl založen před rokem 1713. Dochováno je cca 300 náhrobků barokního a klasicistního typu, nejstarší z roku 1737. Poslední pohřeb se zde konal cca v roce 1937 (v roce 1930 v obci žilo už jen 11 Židů). Hřbitov byl restaurován v 70. letech 20. století a roku 1979 byla opravena čtvercová márnice.
    Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 31.5. 2009