Synagoga z prvé poloviny 19. století. K bohoslužebným účelům byla používána do počátku 20. století. Od té doby až doposud slouží jako dílna.
bývalá synagoga
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Synagoga se nachází ve dvoře domu čp. 34 stojícího na jihozápadní straně návsi. Z návsi budovu nelze zahlédnout, pokud ale zástavbu obejdete (z návsi silnicí vedoucí na západ, směrem na Pukňov), po louce se dostanete zpět na místo, kde je synagoga dobře vidět.
M.C., 28.5. 2009

historie

Židovské osídlení je v Zalužanech doloženo od poloviny 17. století. Největší počet Židů zde žil kolem třetiny 19. století. V té době zde také byla postavena synagoga. K bohoslužebným účelům byla používána do počátku 20. století. Od té doby až doposud slouží jako dílna. Ač je poměrně zchátralá, lze na ni vypozorovat stopy původních lomených oken a dalších původních architektonických prvků.
    Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 28.5. 2009