Vodní elektrárnu na levém břehu Vydry napájí podzemní přivaděč ze Vchynicko-tetovského kanálu. Byla postavena v letech 1937–39, akumulační nádrž u bývalé osady Sedlo byla dokončena roku 1942. V letech 2005–6 rozsáhlá modernisace technologie.
Elektrárna z pravého břehu Vydry
© Ivan Grisa 04/2007
Graficke pismenko Elektrárna stojí na levém břehu Vydry, v nejníže položené části obce Srní, která plynule navazuje na osadu Čeňkova Pila, náležející k obci Rejštejn. Příjezd po silnici III. třídy, navazující na křižovatce pod Svojše na silnici II/169 (od Rejštejna či Kvildy), parkování možné přímo u elektrárny. Po protějším břehu Vydry vede červená turistická značka, procházející NPR Povydří, u mostu začíná modrá značka do Srní. V elektrárně je umístěna exposice Šumavská energie se zajímavými modely důležitých energetických staveb na Šumavě. Součástí prohlídkové trasy je i nedaleká elektrárna Čeňkova Pila (viz heslo). Odběrný objekt Mechov (Mosau) se nachází jižně od této ...

Vodní elektrárna Vydra
    Jako náhrada původního projektu přehrady na Vydře, který narazil na odpor majitelů historických vodních práv, byla v letech 1937–42 postavena vodní elektrárna, napájená z Vchynicko-tetovského plavebního kanálu více než 3 km dlouhým podzemním přivaděčem, odbočujícím v regulačním objektu nad Mechovem (Mosau). Akumulaci vody na špičkový provoz zajišťuje nádrž pod Sedelským vrchem na severním konci Srní. Odtud opět pod zemí teče k tzv. vodnímu zámku

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 1, Libri 2001 a informačních tabulí NP Šumava v jednotlivých lokalitách, 29.5. 2009

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.