Nad soutokem Vydry a Křemelné zřídil v polovině 19. století vodní pilu a sklad dřeva pražský obchodník Čeněk (Vincenc) Bubeníček. Roku 1912 ji město Kašperské Hory nahradilo vodní elektrárnou, která funguje dosud.
Elektrárna Čeňkova Pila od jihovýchodu
© Ivan Grisa 07/2007
Graficke pismenko Elektrárna Čeňkova Pila stojí na pravém břehu Vydry, která se přímo v těchto místech mění soutokem s Křemelnou na Otavu. Možnost parkování a autobusová zastávka u mostu přes Vydru, odtud podél přívodního kanálu asi 200 m pěšky.
Elektrárna je přístupná v rámci prohlídkové trasy, která začíná v nedaleké elektrárně Vydra (viz heslo).

historie

Na místě vodní pily a skladu dřeva, které nad soutokem Vydry a Křemelné nechal postavit v polovině 19. století pražský obchodník Čeněk (Vincenc) Bubeníček, vznikla roku 1912 vodní elektrárna města Kašperské Hory. Horizontální Francisovu turbínu o výkonu 125 koní dodala firma J. M. Voith A. G. z rakouského St. Pöltenu, generátor o výkonu 96 kW a ostatní elektrické zařízení pak vídeňská pobočka firmy Brown-Boveri (dnes součást koncernu ABB).

Ivan Grisa, dle webové stránky společnosti ČEZ, 28.5. 2009