Kostel zasvěcený sv. Markétě vystavěný nad vsí je zmiňován již v roce 1222. Dnešní pozdně barokní stavba pochází z roku 1784 a má gotické jádro. U kostela umístěny památkově chráněné plastiky, které původně stávaly v obci.
Kostel sv. Markéty v Přítlukách
Pohled na kostel z návsi.
© Pavel Vítek 07/2009
Graficke pismenko Přítluky se nacházejí 14 km severozápadně od Břeclavi a 10 km jihovýchodně od Hustopečí. Asi 3 km západním směrem začíná známá rekreační oblast, vodní nádrž Nové Mlýny I.
Kostel sv. Markéty je vystavěn nad návsí na terase Přítlucké hory.

historie

První písemná zmínka o Přítlukách pochází z roku 1220, kdy byly majetkem velehradského kláštera. Románský kostelík, velikosti asi dnešního presbytáře, je písemně doložen roku 1218. A již roku 1222 je zmiňován jako kostel farní. V pozdější době prošel několika přestavbami, z nichž gotická je ve stavebních základech současného kostela doposud patrná. V polovině 18. stol. byl na západní straně přistavěn kůr a vedle kostela postavena čtyřboká věž