Velký dům na jihozápadním rohu teplického Zámeckého náměstí vznikl v letech 1810–1811 jako sídlo vrchnostenských úřadů. Postaven na místě objektů poškozených velkým požárem města r. 1793. Po r. 1945 postupně zchátral, od r. 1990 předmět majetkové spekulace. Ještě r. 2016 prázdný nabízen k prodeji.
Teplice - vrchnostenský dům ( nárožní vlevo)
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Chátrající objekt se nachází na jihozápadním rohu Zámeckého náměstí proti zámku a Zahradnímu domu. Nejbližší stanice MHD Zámecká zahrada leží asi 200 m západně.

historie

Velký dům na jihozápadním nároží Zámeckého náměstí byl postaven v letech 1810–1811 jako sídlo vrchnostenských úřadů. Nahradil několik objektů, poškozených velkým požárem města roku 1793, včetně Bílinské brány městského opevnění. Po roce 1945 dům postupně zchátral, od roku 1990 se stal předmětem majetkových spekulací. Prázdný a chátrající objekt byl ještě r. 2016 nabízen k prodeji.
    Ivan Grisa, dle M. Lejsková - Matyášková: Teplice v době klasicismu, str. 43 - 45, Okresní vlastivědné museum v Teplicích 1972, 29.5. 2009

Teplice  (TP)
    Teplice