Původně gotická tvrz (první zmínka 1386) východně od žandovského kostela. Renesanční přestavba, po II. světové válce zanikl hospodářský dvůr, dochovaná obytná budova nese čp. 58. Při poslední opravě roku 1999 zničeny renesanční detaily. Dnes byty.
Tvrz od jihu
Obytná budova bývalé tvrze (čp. 58) stojí východně od kostela na návrší nad potokem.

Tvrz v Žandově
    Původně gotická tvrz (první zmínka 1386) stojí východně od kostela. Renesanční přestavba, od druhé poloviny 17. století náležela k hornopolickému panství a ztratila tak residenční funkci. Po II. světové válce zanikl původní hospodářský dvůr, dochovaná obytná budova nese čp. 58. Při poslední opravě roku 1999 byly zničeny renesanční detaily. Dnes slouží jako byty.
    Ivan Grisa, dle J. Úlovec a kol.: Encyklopedie českých tvrzí, díl 3, Argo 2005 a webové stránky Hornopoličan, 24.5. 2009

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)