tvrz Volfartice

horní tvrz
Renesanční tvrz na návrší severozápadně od volfartického kostela. Snad na místě staršího sídla postavena kolem roku 1540. Panským sídlem do roku 1663, po roce 1945 zchátrala. Obnova soukromým majitelem po roce 1990.
Horní tvrz z kopce nad kostelem sv. Petra a Pavla
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Tvrz stojí na návrší severozápadně od kostela. Z původního dvora se zachovala hlavní obytná budova s četnými raně renesančními detaily, obklopená novějšími obytnými objekty. Přístup od silnice Volfartice - Žandov první odbočkou k východu nad křižovatkou se silnicí Česká Lípa - Kamenický Šenov. Budova tvrze viditelná z řady míst v širším okolí obce.

Horní tvrz ve Volfarticích
    Roku 1370 se poprvé připomínají šlechtici s přídomkem "z Volfartic". Tehdy zřejmě vznikla zdejší tvrz. Současná renesanční budova stojí na návrší severozápadně od kostela, snad na místě staršího sídla. Postavena byla kolem roku 1540. Panským sídlem do roku 1663, kdy se Volfartice staly částí panství Horní Police. Od poloviny 19. století sloužila jako soukromý objekt (rozparcelování dvora), po roce 1945 zchátrala až téměř ke zřícení. Vzorná

Ivan Grisa, dle J. Úlovec a kol.: Encyklopedie českých tvrzí, díl 3, Argo 2005 , 24.5. 2009

Liberecký kraj