Hřbitov založen údajně v 15. století, z cca 140 dochovaných náhrobků nejstarší datován do roku 1682. Poslední pohřeb 1905, roku 1939 částečně zdevastován, dnes relativně citlivě zrekonstruován. Výjimečně dochované židovské pohřebiště v severočeském prostoru s několika vrstvami pohřbů nad sebou.
Graficke pismenko Hřbitov najdeme v městském parku asi 600 m západně od hlavního náměstí T. G. Masaryka. Parkování možné v blízkosti hřbitova, od železniční zastávky Česká Lípa střelnice (trať Bakov nad Jizerou - Jedlová), asi 50 m, nedaleko i stejnojmenná autobusová zastávka.

historie

Hřbitov byl založen daleko za městem při silnici do Horní Libchavy, údajně v 15. století (snad 1479, před rokem 1938 údajně existoval náhrobek s datem 1488), nejstarší z cca 140 dochovaných náhrobků pochází z roku 1682. Vzhledem k omezenému rozsahu hřbitova se zde pohřbívalo ve vrstvách – po zaplnění hřbitova byla navezena zemina, do níž byli pochováváni noví nebožtíci, staré náhrobky byly vyzvednuty na novou úroveň. Dodnes hřbitov výrazně

židovské památky
    Liberecký kraj