Barokní kaple na starém třebenickém hřbitově, založeném v 16. století. Postavena 1686–96 snad dle projektu G. Broggia. Obnova 1896 a v 90. letech 20. století. Součástí areálu dřevěná zvonice.
Kaple a zvonice od severovýchodu
© Ivan Grisa 07/2009
Graficke pismenko Kaple se sousední zvonicí stojí na starém třebenickém hřbitově v údolí Modly ve východní části městečka na křižovatce Tyršovy a Jiráskovy ulice. U hřbitova lze bezplatně parkovat, nejbližší zastávka autobusů na uvedené křižovatce (Třebenice, váha/hřbitov). Vlakové spojení jen o letních víkendech (viz stránku Švestkové dráhy ve složce Odkazy na související strany).

Hřbitovní kaple Nejsvětější Trojice v Třebenicích
    Barokní kaple na starém třebenickém hřbitově, založeném v 16. století. Byla postavena nákladem svatojiřských benediktinek v letech 1686–96 snad dle projektu litoměřického Giulia Broggia. Obnova proběhla roku 1896 a v 90. letech 20. století.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 25.7. 2009
    Zvonice u hřbitovní kaple Nejsvětější Trojice v Třebenicích
    Dřevěná hranolová zvonice na zděné podezdívce na třebenickém hřbitově pochází zřejmě z konce 17. století, opravena byla spolu se sousední kaplí roku 1896. Zvon od Brikcího z Cimperka (1576) dokládá nápisem, udávajícím určení pro třebenický kostel, existenci starší obdobné stavby. Nelze ovšem vyloučit jeho transfer z věže farního kostela.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 17.8. 2009

Litoměřice  (LT)