Moje místa 0
Nevelký barokní obdélný jednopatrový zámek s mansardovou střechou postavil l. 1712–1714 Ferdinand z Gambsenbergu. V l. 1805–1925 majetkem Lobkoviců, od pozemkové reformy r. 1923 v soukromých rukou. V severní části se nachází kaple sv. Vojtěcha.
pohled od severovýchodu
Graficke pismenko První zmínka o vsi Příčovech (původně Příčovy Luhy) je už z 29.3.1365, kdy je připomínána jako rožmberský majetek a jeho součástí byla ještě v roce 1379, kdy je uvedena v rožmberském urbáři. Nedlouho po tomto roce se stává majetkem kláštera sv. Jiří na Pražském hradě a součástí jeho majetku je až do roku 1436. Klášter ves kupodivu neztratil již v počátcích husitského hnutí, stalo se tak teprve roku 1436, v souvislosti se zástavami církevního majetku panovníkem světským držitelům, v tomto případě Zikmund Lucemburský zastavuje majetek Petrovi z Janovic na Vysokém Chlumci. Po něm jej dědí jeho syn Jetřich z Janovic na Vysokém Chlumci, ...
Petr Nožička dle: kol. aut: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl IV. - Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, Jiří Úlovec, Zámek v Příčovech, Podbrdsko III, Městské muzeum Sedlčany, Sedlčany 1996, 1.10. 2010

popis

Zámek ležící v západní části Příčov byl založen na terénní hraně, takže výškový rozdíl v úrovni vstupního a zahradního průčelí tvoří několik desítek centimetrů. Zámek je vystaven z lomového kamene doplněného cihlami. Tvoří ho poměrné velká budova ve tvaru obdélníka, krytá mansardovou střechou, delší strana je orientovaná ze severu na jih. Severozápadní nároží a celá jižní stěna včetně obou nároží je podepřena řadou masivních opěrných pilířů.

Petr Nožička, čerpáno z:Jiří Úlovec, Zámek v Příčovech, Podbrdsko III, Městské muzeum Sedlčany, Sedlčany 1996, 6.1. 2011